Daniela Gustin gör mästerskapsdebut i VM

0
552
Daniela Gustin i landslagströjan. Foto: Svenska Handbollsförbundet.

Daniela Gustin har Backa HK som moderklubb och tillhörde den duktiga 94-kullen, innan hon fortsatte till Kärra HF. Efter det blev det proffspel i TSV Harrislee (Tyskland) och Füchse Berlin (Tyskland) samt senast i Randers i Danmark där hon nyligen deklarerade att det är sista säsongen. 

För några veckor fick högersexan Daniela ett underbart samtal. Svenska förbundskaptenen i handboll Henrik Signell ringde och meddelande att Daniela är uttagen till VM-truppen som ska spela VM i Tyskland i december.

Känslan att ha kommit med i VM-truppen?

Jag är så glad!! Det är ett mål och en dröm som jag har haft, och som jag nu får vara med och uppleva. Och att mästerskapet dessutom spelas i Tyskland där jag startade min handbollskarriär utomlands är väldigt roligt.

Vad tror du att du kan tillföra landslaget?

Vi har många duktiga och rutinerade spelare i landslaget just nu som har varit med under en lång tid, men det jag kan komma in och bidra med är ny energi och vilja. Även fast jag är mästerskapsdebutant så känner jag faktiskt ingen press. Jag kommer bara köra på som vanligt, våga ta för mig när jag får speltid och samtidigt försöka njuta av att vara där.

Du har tidigare varit med i landslaget. Hur har det gått?

Jag tycker att det har gått bra. Jag kommer in mer och mer i spelet och känner också att jag har fått mer förtroende efter varje samling som jag har varit med på.

Du har spelat för Backa HK och Kärra HF. Vad har de klubbarna betytt för dig?

Det har självklart betytt mycket för mig. Det är där jag på något sätt har skapat grunden av den handbollsspelare jag är idag. Jag bär även med mig många härliga minnen från båda klubbarna. En person som har betytt extra mycket för mig var min dåvarande tränare, Lasse Mattisson, som jag hade som tränare nästa alla mina år i Backa HK. Han var en ganska hård tränare som kunde göra mig riktigt arg och irriterad ibland. För när andra barn var lediga under tex julen, så passade Lasse istället på att lägga in extra träningspass. I minusgrader och snö ute så cyklade Lasse på sin cykel längst fram medan vi spelare fick försöka  springa med i hans tempo utan att halka på några isfläckar.

Men det är först nu i efterhand som jag verkligen uppskattar hur Lasse tränade mig. Han fick mig att inse att man måste träna hårt för att nå dit man vill. Och det är nära andra vilar som du har du chans att fortsätta träna för att bli bättre än dem.

Än idag kan jag i bakhuvudet höra en liten röst av Lasse som skriker på mig om jag någon gång passar bollen i fötterna på min medspelare..en grej som han tyckte jag gjorde allt för ofta som ungdomsspelare.

Vad har du lärt dig och utvecklats mest på under din proffstid?

Då jag flyttade utomlands när jag bara var 18 år så mognade jag väldigt mycket både som person och handbollsspelare. Jag insåg också först då hur stor handbollsvärlden verkligen är och att jag faktiskt kan leva på att utföra den sport som jag älskar.

Det har gjort att jag hela tiden vill utvecklas och träna för att nå dem målen jag har med min handboll.

Vad är dina styrkor som handbollsspelare?

Jag är en ovanligt lång kantspelare, vilket jag bara ser som en fördel. Jag gillar även att skjuta straffar och att få komma upp på H9 och skjuta lite ibland. Det gör att jag utvecklas på fler grejer än att bara hålla mig till kanten.

Nu ska du lämna Randers. Vilken klubb blir det nu?

Det är inget jag har bestämt än. Jag fokuserar helt på mästerskapet nu, så får jag tänka på vart min framtid kommer vara sen när mästerskapet väl är över.

När får vi se dig hemma i svensk seriespel?

Det dröjer nog några år till iallafall. Men då jag bara hann med att spela 1 år i allsvenskan och 1 år i elitserien med Kärra HF innan jag flyttade utomlands så finns det nog en möjlighet att jag om några år när jag är färdig med att spela utomlands, känner mig sugen på att testa elitserien igen.

Många i Backa HK och Kärra HF vill gärna se dig i deras klubbtröja i framtiden. Kan det bli möjligt?

Vi får väl se, man ska aldrig säga aldrig! Plötsligt står jag kanske där i Skälltorpsskolan där allt började..

Vad tror du om Sveriges chanser i VM?

Just nu tycker jag att det finns många duktiga landslag som ligger på samma nivå, vilket gör det väldigt svårt att förutse hur det hela kommer till att sluta. Vi startar med att fokusera på att få en så bra utgångspunkt som möjligt i gruppspelet. Men sjävklart satsar vi på medalj, så får vi se hur långt vi kan ta oss efter gruppspelet.